Mięso w marynacie to zdecydowanie najlepszy sposób, aby codzienne potrawy zyskały charakterystyczny połysk i oryginalny smak. Możesz oczywiście samemu zabrać się za naukę podstaw marynowania, lecz zdecydowanie korzystniejsze, a zarazem mniej czasochłonne może okazać się kupno mięsa w marynacie w sklepach, które oferują jego dostawę.

Na czym polega proces marynowania mięsa?

Zanim na nasze talerze trafi mięso w marynacie, musi zajść proces moczenia owego mięsa w specjalnie przyprawionym do tego płynie. Marynaty często zawierają kwas (taki jak ocet lub sok cytrusowy) oraz enzym zawarty w owocach typu mango, papai bądź kiwi. Właściwie to te, a nie inne składniki przyprawionego płynu są w stanie wzmocnić smak i zmienić teksturę powierzchni potrawy.

Dzieje się tak, ponieważ kwas lub enzym powodują osłabienie tkanki mięsa, dlatego należy ich używać w minimalnym stopniu i co ważne, nie przez długi czas. W przeciwnym razie mięso stanie się papkowate, twarde, jak i również suche. Jednak naszym celem jest udana marynata z odpowiednią konsystencją kwasu, oleju i przypraw.

Mięso w marynacie – jego zalety, o których nie miałeś pojęcia.

Podobnie jak w przypadku solenia, marynowanie jest skutecznym sposobem na wprowadzenie dodatkowej wilgoci do mięsa, które sprawia, że ugotowana potrawa staje się delikatniejsza. Musisz wiedzieć, że mięso w marynacie bazuje głównie na soli. Jednakże szereg innych składników nadaje jej aromatu, smaku oraz finezji. Zapewniamy, że marynowane mięso z dostawą do twojego domu zostanie wzbogacone o użycie w odpowiednich proporcjach kwasu, tłuszczu, przypraw, ziół, cukru i soli, tak aby nie tylko zmiękczyć danie, ale również wzmocnić doznania smakowe podczas spożywania potrawy.

Czy marynaty niosą za sobą jakieś korzyści zdrowotne?

Odpowiedź na to pytanie jest oczywista i nie podlega żadnym wątpliwością. Mięso w marynacie podlega ścisłej kontroli odnośnie składników, co za tym idzie, można w bardzo łatwy sposób wymienić szereg wartości odżywczych oraz energetycznych produktu. Zupełnie inaczej jest w przypadku kupowanie czegoś z wątpliwą zawartością odżywczą.Ponadto stosowanie marynat może pomóc w zmniejszeniu ilości rakotwórczych związków pochodzących z grillowania i pieczenia w wysokiej temperaturze, zwanych aminami heterocyklicznymi (HCA) i wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA), zapewniając buforowanie żywności podczas gotowania.

Gotowe mięso marynowane z dostawą do domu kupisz w sklepie: https://meatologia.pl/product-category/mieso-marynowane/

FacebookTwitterVimeoShare to Stumble UponMore...